Zagniatam proste ciasto i sypię dużo sezamu. W mig mam idealnie kruche, mocno sezamowe ciasteczka

Dodano:
Ciasteczka sezamowe Źródło: Shutterstock / Uuganbayar
Czy już sama zbitka słów – sezamowe ciasteczka – nie brzmi pysznie? Te ciastka smakują obłędnie, a przepis jest dziecinnie prosty.

Kruche ciasteczka w różnych wersjach piekę często i na różne okazje. Ale są takie ciastka, do których lubię wracać i o które pyta rodzina i znajomi. Sezamowe ciasteczka są w czołówce tej listy i nic dziwnego: to połączenie maślanego, kruchego ciasta i pełnych aromatu ziarenek sezamu. A dla mnie ważne jest to, że te ciastka nie wymagają wiele pracy i zawsze się udają.

Jak zrobić kruche ciasteczka z sezamem?

Bazą jest tu najprostsze kruche ciasto. Sezamowego smaku dodaje tu pasta tahini, ale też obowiązkowo ziarenka sezamu, które są i w cieście, i potem posypuje się nimi wierzch ciastek.

Warto pamiętać, że ciasto kruche lubi zimno. Zbyt długie zagniatanie rozgrzewa je niepotrzebnie. Takie ciasto należy koniecznie schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Dzięki temu ciasteczka zachowują swój kształt i są idealnie kruche. Ja często wkładam do lodówki jeszcze na chwilę blachę ciastkami przed pieczeniem, ale jeśli sprawnie ci poszło wałkowanie i wykrawanie ciastek, nie ma zwykle takiej potrzeby.

Z tego ciasta można wyciąć dowolne kształty, ja lubię kółka lub serca, ale podpowiem, że najmniej pracochłonne i równie efektowne, jest pokrojenie płatu ciasta na kwadraty, romby lub prostokąty (wówczas odpada wałkowanie resztek, które zostają przy wycinaniu innych kształtów).

Przepis: Ciasteczka sezamowe

Kruche ciasteczka z sezamem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
428 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g zimnego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
  • 6 łyżek sezamu

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZimne masło posiekaj na stolnicy z mąką. Dodaj cukier, żółtka, pastę sezamową i 3 łyżki sezamu. Zagnieć szybko na gładkie ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Pieczenie ciasteczekSchłodzone ciasto rozwałkuj i posyp równomiernie resztą sezamu. Ziarenka lekko wgnieć w ciasto wałkiem. Wykrawaj dowolne kształty i układaj na blasze. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka po upieczeniu są bardzo delikatne i kruche, dlatego należy je dobrze ostudzić. Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do dwóch-trzech tygodni.

Jak udekorować sezamowe ciasteczka?

Te ciasteczka w zasadzie nie potrzebują żadnych dodatków, ale jeśli chcesz, można je udekorować dowolną czekoladą. I jeszcze, aby wzmóc ich sezamowość: koniecznie posypać czekoladę kolejną porcją złocistych ziarenek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...